• Turkish English German Russian
Steroid Satın Al Ve Anabolik Orjinal Steroid Sipariş Fiyatları

Enerji İçecekleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Enerji İçecekleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Enerji İçecekleri Hakkında

Enerji içecekleri özellikle 21-35 yaş arası öğrenciler, sporcular ve aktif kişiler tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. Tipik olarak yüksek miktarda kafein ve şeker, değişen miktarlarda B vitamini kompleksleri, taurin, guarana, ginseng, yohimbin, inositol, glukuronolakton ve karnitin içerir.


Enerji içecekleri sosyal olarak güvenli kabul edilmekle birlikte, FDA (Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından güvenli kabul edilmemektedir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 27 Ocak 2006 tarihli Resmi Gazetesine göre enerji içecekleri; Bileşiminde bulunan kullanılabilir karbonhidrat içeriği nedeniyle insan vücuduna enerji sağlayan ve ürün özelliklerinde sınırları belirlenmiş madde, vitamin ve mineraller içerebilen içecekleri ifade eder.


Enerji içecekleri

Enerji içecekleri

Enerji İçeceklerinin İçeriğinde Neler Var?

Kafein: Kafein, yağ tüketimini artırdığı ve iştahı azalttığı için termojeniktir. Kafeinin bu özelliği, onu en çok kullanılan psikoaktif madde yapar. FDA, 2007 yılında güvenli kafein miktarını 100 mg olarak kabul ettiğini açıkladı. Normalde, enerji içecekleri ayrıca 38-144 mg / porsiyonda değişen miktarlarda kafein içerir. Enerji içeceklerinde bulunan kafein miktarının artması, sahip olduğu özelliklerden dolayı daha popüler olmasına neden olur. Kafein alımı başlangıçta kişinin daha üretken ve daha konsantre olmasını sağlarken, 4-6 haftalık küçük dozlarda alımdan sonra konsantrasyonu düşürdüğü, nörotransmiter yıkımına neden olarak öğrenme yeteneğini azalttığı ve düşme gibi sorunlara neden olduğu bilinmektedir. uykuda ve uykusuzluk. Akut yüksek doz kafein alımı baş ağrısı, huzursuzluk, sinirlilik, öfori, uykusuzluk, yüz kızarması, idrara çıkma artışı, gastrointestinal rahatsızlıklar, kas kütlesi kaybı, konuşma akıcılığının azalması, hızlı ve düzensiz kalp atışları, yönelim bozukluğu, halüsinasyonlar ve psikoz gibi birçok rahatsızlığa neden olabilir. neden olabilir.


Günde 400 mg'dan az kafein tüketimi sağlıklı erişkinlerde yan etkilere neden olmamakla birlikte, günde 400 mg'dan fazla tüketilmesi durumunda yukarıda belirtilen yan etkiler ortaya çıkabilir. Enerji içeceklerinin 1 porsiyonunun kafein içeriği 72-150 mg olmasına rağmen kutuların çoğu 2 porsiyondan oluştuğu için kafein miktarı 300 mg'a çıkıyor. Bir diğer önemli nokta ise enerji içeceklerinde bulunan ginseng ve guarana gibi uyarıcıların kafeinin etkisini artırmasıdır. 1 gram guarana, toplam 40 mg kafein içerir. Ayrıca enerji içeceklerinde bulunan kola cevizi, çay, yerba mate, kakao gibi bileşenler de kafein içermektedir. Dolayısıyla bu bileşenler, alınan kafein miktarında da artışa neden olur. Kafein toleransının gelişimi bireysel olarak değişebilir ve çeşitli faktörler, özellikle karaciğer fonksiyonu toleransı etkiler. Yarılanma ömrü 5 saattir ve oral kontraseptifler bu sefer iki katına çıkar.


İLGİLİ MAKALE: Herbalife Ürünleri Hakkında ABD Sağlık Kurumu (FDA) Bildirimi

Taurin: Doğal bir amino asit olan taurin vücutta 40-400 mg arasında bulunurken enerji içeceklerinde 1000 mg olarak bulunur. Çalışmalar, taurinin dopamin üretimini artırarak lokomotor aktiviteyi artırdığını, alkole bağlı amneziyi azalttığını ve alkolün karaciğer üzerindeki toksik etkisini azalttığını göstermiştir. Taurinin, beyindeki en önemli inhibe edici nörotransmiter olan gama amino bütirik asidi etkileyerek bir anti-anksiyete ajanı olarak hareket ettiği bilinmektedir. Sıçanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, aşırı tüketimin serebral dopaminerjik iletimi değiştirerek hipotermiye neden olduğu bulunmuştur.



 

Guarana: Güney Amerika kökenli "Paullinia cupana" bitkisinin tohumlarından elde edilen uyarıcı bir maddedir. Yüksek düzeyde kafein, teobromin, teofilin ve tanen içerir. Özellikle enerji içeceklerinde gizli kafein artışına neden olan maddedir.


Ginseng: "Panaks ginseng" bitkisinin köklerinden üretilen bir uyarıcıdır. Yüzyıllardır enerjiyi artırmak, hafızayı geliştirmek ve vücudun strese karşı direncini artırmak için kullanılmıştır. Ayrıca libidoyu artırma ve afrodizyak bir madde olma özelliğine sahiptir. Farmakolojik özellikleri özellikle Uzak Doğu'da tam olarak bilinmemektedir. Uykusuzluk, bulantı, ishal, baş ağrısı, burun kanaması, yüksek arter basıncı, karın ağrısı gibi yan etkileri vardır. Ginseng, antidepresanlarla birlikte kullanıldığında serotonin sendromuna ve maniye neden olabilir. Ayrıca antipsikotik ilaçların ekstrapiramidal yan etkilerini daha da artırabilirler.