• Turkish English German Russian
Steroid Satın Al Ve Anabolik Orjinal Steroid Sipariş Fiyatları

Ketojenik Diyet

Ketojenik Diyet

Bu yazımızda, ketojenik diyet örneklerinin ne olduğu ve kilo verme amaçlı ketojenik diyet listesinin haftalık olarak nasıl uygulandığını, ketojenik diyetler hakkında bilmeniz gerekenleri ve bu diyet için hangi besinlerin uygun olduğunu detaylı olarak açıklıyoruz.


Ketojenik diyet, kilo vermenin ve bazı ciddi hastalıkları önlemenin bir yoludur. Popüler inanışın aksine bu diyet türü sadece kilo vermek için değil aynı zamanda kanser ve epilepsi tedavisinde de kullanılmaktadır.


Vücuttaki açlığı taklit eden bu diyet ekmek, makarna, pirinç, meyve ve baklagiller gibi karbonhidratları en aza indirerek sağlıklı yağ ve proteinlerle beslenir.



 

Karbonhidrat alımı azaldığında vücut ketozise girer ve yağ yakımı başladığında kilo verme süreci başlar. Bu diyeti kullanarak 2 haftada 12 kilo vermiş ünlüler bile var!


Son zamanlarda popüler bir diyet ketojenik diyettir, nasıl yapılır, kimler yapabilir, haftalık ketojenik diyet için yaklaşık bir menü ne olmalıdır, ketozis ve ketonlar nelerdir, yazımızın geri kalanında yanıtlıyoruz.


Ketojenik diyetin beslenme örnekleri

Vücudumuz enerji için önce karbonhidratları, sonra yağları ve son olarak proteinleri kullanır.


Yeterli karbonhidrat tüketilmediğinde, enerji üretim mekanizması değişir ve vücut karbonhidratları değil önce yağ kullandığı için vücut yağ yakma sürecine girer.


Düşük karbonhidrat diyeti kandaki glikoz miktarını düşürdüğü için insülin seviyeleri düşer. Bu, yağ yakmaya daha yatkın bir ortam yaratır.


Ketoza girdiğinizde, vücudunuz artık karbonhidratları değil, enerji için yağları ve proteinleri kullanır.

Yağlarınız enerji için kullanıldığında keton adı verilen cisimler oluşur. Glikoz yerine keton cisimleri kullanılmaya başlandı. Bu süreç devam ederken enerji elde etme mekanizması tamamen değişir.


Ketojenik diyet nedir?

Bu, normal bir diyete kıyasla karbonhidrat bakımından düşük, yağ oranı yüksek ve protein açısından yeterli bir diyet olarak açıklanabilir.


Bu diyetin amacı vücudun enerji için karbonhidrat yerine sağlıklı yağları kullanmasını sağlamak, yani vücudu ketozise sokmaktır. Bu diyet sağlıklı mı, neden uygulanıyor?


Araştırmalar, düşük karbonhidratlı diyetlerin kilo vermeyi teşvik ettiğini, birçok hastalığı önlediğini ve sağlıklı bir yaşam tarzı için rahatlık sağladığını göstermiştir.


Farklı ketojenik diyet türleri

Bu diyet farklı isimlerle anılır çünkü beslenme programları, özellikle karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ve proteinler için farklı oranlarda uygulanır.


Standart Ketojenik Diyet (SKD): Gün boyu yediğiniz besinler% 5 karbonhidrat,% 20 protein ve% 75 yağ ise SKD tarzı yemeklerden bahsedilebilir.


Bazı uzmanlar ise oran yerine miktar belirlemenin beslenme uzmanına kolaylık sağladığını ve oran yerine miktar verdiğini düşünüyor.

Karbonhidratlar 20 ila 50 gram, protein - 40 ila 60 gram ve yağ - kısıtlama olmaksızın tüketilmelidir.

Döngüsel Ketojenik Diyet (DKD): Standart SKD diyetinden biraz daha esnektir. Haftada 5 gün ketojenik diyet yapıyorsanız sonraki iki gün karbonhidrat tüketebilirsiniz.


İlk 5 gün boyunca standart bir keto diyeti uygularken, diğer iki gün çok fazla karbonhidrat yüklemeniz gerekir.

Egzersizin ilk gününde toplam öğün% 70 karbonhidrat,% 15 protein ve% 15 yağ içerir.

Egzersizin ikinci gününde karbonhidrat miktarı biraz azalır ve protein oranı artar. Böylece% 60 karbonhidrat,% 25 protein ve% 15 yağ tüketilir. Bu versiyon, haftada birkaç kez yüksek yoğunlukta antrenman yapan sporcular için uygundur.


Hem egzersizden hem de standart keto diyetinden yararlanmak isteyen vücut geliştiriciler veya fitness uygulayıcıları bu sürümü kullanabilir.

Hedefli Ketojenik Diyet (HKD): Döngüsel versiyona benzer şekilde, karbonhidratlar egzersiz günlerinde yenebilir. Uzun süre yoğun egzersiz yapanlar için tasarlanmıştır.


Glikoz olmadan bu sporlarda uzun süre etkinlik elde etmek imkansızdır. Sonuç olarak, karbonhidrat içeren yiyecekler egzersiz günlerindeki performansı artıracaktır.

Kandaki insülin seviyelerini yükseltmek her zaman zararlı değildir. Örneğin, egzersizden önce kan insülin seviyelerini yükseltmek, anabolik bir etki yaratır. Bu, kas büyümesine yatkın bir ortam yaratarak kasın bozulmasını önler.



 

Hedefli Ketojenik Diyet, performans sorunları olan, yorgunluk çeken, gücünü artırmak isteyen ve düzenli egzersiz yapmak isteyenler için uygundur.

Yüksek proteinli diyet: Standart versiyona benzer, ancak protein bakımından daha yüksektir. İlk kez keto yapmaya başlayanlar için daha uygundur. Vakaların% 75'inde yemek yemek zordur.


Aslında% 60'ı bile zorlayıcı olabilir. Bu versiyonda yağ miktarı% 60, protein miktarı% 35 ve karbonhidrat miktarı% 5'tir.