• Turkish English German Russian
Steroid Satın Al Ve Anabolik Orjinal Steroid Sipariş Fiyatları

Steroid Hormonlar

Steroid Hormonlar

Steroid hormonlar, steroid olarak bilinen kimyasal bileşikler sınıfına ait herhangi bir hormon grubundan biri; Bunlar, üç “steroid bezi” (adrenal korteks, testisler ve yumurtalıklar) ve plasenta tarafından gebelik sırasında salgılanırlar. Tüm steroidler kolestrolden türemiştir. Kan akışından çeşitli hedef organların hücrelerine taşınırlar ve burada çeşitli fizyolojik fonksiyonların düzenlenmesini sağlarlar.

Bu hormonlar çoğunlukla onları sentezleyen organlara göre sınıflandırılırlar: adrenal steroidler adrenal korteks tarafından salgılanırlar ve böbreküstü steroidler yumurtalıklar ve testisler tarafından üretilen seks hormonlarıdır. Bununla birlikte, bu ayrım özel değildir, çünkü adrenal korteks, aynı zamanda, gonadlardan daha az oranda seks hormonlarını salgılar ve anormal koşullardaki yumurtalıklar adrenal steroid üretebilir.

Adrenal korteks, glukokortikoidler ve mineralokortikoidlerden oluşan adrenokortikal hormonları üretir. Kortizol kontrolü gibi glikokortikoidler veya amino asitlerden ve yağlı asitlerden glikoz oluşumu ve karaciğerde glikojen depolanması gibi birçok metabolik işlemi etkilemektedir. Glukokortikoidler de normal kan basıncını korumaya yardımcı olur ve antienflamatuar ve immünsüpresif etkileri onları romatoid artrit tedavisinde ve nakledilen organların reddini önlemede yararlı hale getirir. Aldosteron gibi mineralokortikoidler, vücuttaki su ve tuzlar arasındaki dengeyi korumaya yardımcı olur ve ağırlıklı olarak böbreklerdeki etkilerini gösterir.

Androjenler erkek seks hormonlarıdır. Ana androjen olan testosteron öncelikle testislerle, adrenal korteks ve (kadınlarda) yumurtalıklar tarafından daha az miktarda üretilir. Androjenler öncelikle üreme işlevinin geliştirilmesi ve sürdürülmesinden ve erkekte ikincil cinsiyet özelliklerinin uyarılmasından sorumludur. Androjenler ayrıca iskelet kasları ve kemiklerin yanı sıra kırmızı kan hücrelerinin üretimini uyaran bir anabolik (bozunma değil sentezleyici ve yapıcı) işleve sahiptirler. Erkeklik yapma yeteneklerini arttırmadan androjenlerin anabolik aktivitesini arttırmak için anabolik steroidler geliştirildi. İlk başlarda israfın işaret ettiği hastalıklarla mücadele etmeyi amaçladığı halde, bu sentetik hormonlar, kas kütlelerini artırmak isteyen kişiler tarafından istismar edildi, örneğin rekabet avantajı elde etmek isteyen sporcular. Aşırı doz, infertilite ve koroner kalp hastalığı gibi ciddi yan etkilere yol açtı.

Estrojenler kadın seks hormonlarının iki çeşidinden biridir. Genellikle yumurtalıklar tarafından salgılanırlar ve adrenal bezlerden ve (erkeklerde) testislerden daha az miktarda salgılanırlar. Estradiol östrojenlerin en güçlüsüdür. Östrojen androjenlere benzer şekilde işlev görür ve birincil ve ikincil kadın seks özelliklerini geliştirir; aynı zamanda doğrusal büyümeyi ve iskelet olgunlaşmasını uyarırlar. Diğer memelilerde bu hormonların östrüsün (ısı) çökeldiği gösterilmiştir. Östrojenin yumurtalık üretimi menopoz sırasında düşer.

En önemlisi progesteron olan progestinler, diğer kadın seks hormonu türüdür ve gebeliğin devam etmesindeki rolleri (gebelik yanlısı) olarak adlandırılırlar. Östrojenler ve progestinler menstrüasyon sırasında siklik olarak salgılanır. Adet döngüsü sırasında, yumurtalıkta rüptüre olmuş yumurtalık folikülü (korpus luteum) progesteron üretir ve rahim içi astar döllenmiş bir yumurtanın implantasyonuna duyarlı olur. Bu gerçekleşirse, plasenta olmadan progesteronun ana kaynağı olur, bu olmadan hamileliği sona erer. Hamilelik ilerledikçe, plasental progesteron üretimi artar ve bu yüksek dozlar ovulasyonu bastırır ve ikinci bir anlayışı önler. Progesteronun kontraseptif kalitesi, istenmeyen gebeliği önlemek için kadınlar tarafından kullanılan, doğum kontrolü hapları olarak bilinen oral kontraseptiflerin, yapısal olarak modifiye edilmiş progestinlerin ve östrojenlerin gelişimine yol açtı.